HELP ! Ik moet een makelaar kiezen

huis-verkopen-eindhovenIn dit blog help ik je op weg naar de juiste keuze van makelaar. 

Oké, stel je hebt besloten dat je je huis of appartement wilt verkopen. Dan lijkt het er op dat je de lastigste keuze al hebt gemaakt toch? Al snel zullen er dan verschillende vragen komen boven drijven:

 • Ga je met of zonder makelaar verkopen?
 • Hoe ga je een makelaar selecteren?
 • Hoe maak je een keuze tussen de geselecteerde makelaars?
Met of zonder makelaar verkopen? Hier zit een voordeel aan. Je kunt in “eerste instantie” geld besparen door het zelf te doen. Zoek dan een makelaar die je woning voor je op Funda.nl plaatst en maak afspraken wat je vervolgens zelf wilt doen en wat je de makelaar wilt laten doen.Gelukkig zijn er veel redenen om de makelaar alles te laten doen. Het is immers zijn vak, dus als je een goede makelaar hebt, dan zou hij dat ook beter moeten kunnen. Wellicht ontbreekt het je aan de tijd om alles zelf te doen of slapen de kinderen ‘s avonds. Maar vooral: het is een feit dat veel kijkers het niet prettig vinden om direct met een verkoper te maken te hebben. Een goede makelaar kan zichzelf terug verdienen door een beter onderhandelingsresultaat, een snellere verkoop, of minder extra kosten voor advertenties, een beter verloop van het verkoopproces, etc…

Hoe ga je makelaars selecteren? Lastig! Alleen al in een plaats als Eindhoven zijn er ca. 50 makelaars (NVM kantoren). Hoe kies je hieruit de juiste voor de verkoop van jouw woning? Er moet wel een klik zijn met de makelaar, maar de makelaar moet ook iets met de woning hebben. Zo kan dezelfde makelaar uitermate geschikt zijn om het ene huis te verkopen, maar juist minder geschikt zijn om het andere huis te verkopen.

Nodig in ieder geval meerdere makelaars uit voor een gesprek. Bedenk je van te voren wat je belangrijk vindt aan een makelaar. Zo kan je de verschillen vergelijken en kan je er achter komen of het geen wat je verwacht had van die makelaar ook klopt. Uit ervaring weet ik dat verkopers 2 tot 4 makelaars uitnodigen voor een kennismakingsgesprek. Onderstaand een aantal suggesties.

 • Informeer bij vrienden en kennissen hoe hun ervaringen zijn.
 • Vraag het op twitter, zo krijg je een objectief antwoord.
 • Hoe tevreden waren vorige klanten van de makelaar? Kijk op websites als http://www.wieisdebestemakelaar.nl/
 • Is de makelaar actief op social media en gebeurd dit automatisch of persoonlijk?
 • Regelt de makelaar alles zelf, of komt er iemand anders om bijvoorbeeld de bezichtigingen te doen?
 • Hoeveel woningen hebben ze in de verkoop en hoeveel fulltime makelaars hebben ze? Deel het aantal woningen door het aantal makelaars en je hebt een idee over de hoeveelheid tijd ze voor je hebben.
 • Hoeveel woningen hebben ze verkocht? Dit kan je tegenwoordig op funda.nl bij het betreffende kantoor zien en geeft een beeld over de verhouding tussen het aantal woningen dat ze in verkoop hebben en het aantal verkopen.
Hoe maak je een keuze tussen de geselecteerde makelaars?
 • Hoe reëel is de geadviseerde vraagprijs en de opbrengst? Sommige makelaars beloven gouden bergen in de hoop dat ze mogen verkopen en andere adviseren een lagere prijs voor een snellere verkoop.
 • Op welke punten onderscheidt de makelaar zich van andere makelaars.
 • Wat zijn de resultaten (verkoopsnelheid, marge tussen vraagprijs en koopsom etc.)
 • Gevoel is belangrijk?, twijfel je aan je keuze laat dan je gevoel spreken
 • Kosten. Let op de prijs/prestatie, want een duurdere makelaar kan aan het eind van de rit wel eens veel goedkoper zijn. Let op de ‘verborgen’ kosten van bijvoorbeeld een open huis of verplicht adverteren.
 • Wat doen ze standaard voor de verkoop? Fotograaf, of foto’s zelf maken, plattegronden en video laten maken etc.
 • Hoe goed is de Funda presentatie? Klik hier voor meer informatie over je Funda presentatie.

Ik ben erg benieuwd naar jouw afwegingen om de juiste makelaar in te schakelen en hoop dat je iets aan mijn tips hebt gehad!

Wil je nu weten hoe wij het verkoopproces van je huis of appartement aanpakken? Neem dan even contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek. Ga naar http://www.hypodomus-eindhoven.nl voor meer informatie.

hypodomus-makelaar-eindhoven-beste