Is een hoogspanningslijn van belang voor huizenkopers?

Foto ter illustratie.

Wonen langs een hoogspanningslijn zou kinderkanker kunnen veroorzaken. Welke rol speelt dat voor potentiële kopers?

Raf van acht maanden kijkt met grote ogen omhoog, recht naar de hoogspanningslijn op de Steenakkerstraat in Oirschot. Moeder Lyssa Keetels (28) duwt de kinderwagen voor zich uit. ,,Drie jaar geleden zijn we een stukje verderop komen wonen”, zegt ze. ,,We zijn toen ook in deze straat naar een huis gaan kijken, maar dat hebben we niet gekocht, op advies van onze aankoopmakelaar.” Niet iedereen wil langs een hoogspanningslijn wonen.

 

De elektromagnetische velden, afkomstig van de kabels, zouden ongezond zijn en zelfs kinderleukemie kunnen veroorzaken. Hoewel dat niet is bewezen, adviseert de Gezondheidsraad sinds 2005 niet te dicht langs hoogspanningslijnen te bouwen.

Ondanks dat advies werd recent in zeven gemeenten woningbouw gerealiseerd nabij hoogspanningskabels, onthulde RTL Nieuws eerder. Een van die gemeenten is Oirschot, waar drie starterswoningen aan de Raffendonkstraat dichtbij een kabel staan, om de hoek bij de Steenakkerstraat.

 

Die woningen werden gerealiseerd door bewoners zelf, via Collectief Particulier Opdrachtgeverschap. Bij zo’n CPO koopt een groep mensen grond van de gemeente. Daarna gaan ze zelf aan de slag met architecten en aannemers. De bewoners kozen dus bewust voor een woning naast de kabel.

 

Maar heeft zo’n kabel invloed op de verkoopwaarde van een huis? Volgens makelaar Pieter van Santvoort, directeur van het gelijknamige kantoor, wel. ,,Die straling, is die nou wel of niet ongezond? De een zegt van wel, de ander van niet”, aldus Van Santvoort. Sommige mensen nemen volgens hem liever geen risico: ,,Zij willen er simpelweg niet in de buurt wonen.”

 

Daardoor is de groep potentiële kopers voor dergelijke woning kleiner. En een kleinere groep geïnteresseerden, zorgt voor een lagere verkoopprijs. Volgens Pascal Vlemmix, directeur van makelaarskantoor Hypodomus heeft alles op en rond een woning invloed op de waarde. ,,Dus ook zo’n kabel”, zegt hij. ,,Sommige mensen willen daar niet naar kijken. Maar dat geldt bijvoorbeeld ook voor het spoor of een drukke straat.”

 

Dat betekent overigens niet dat een woning bij een hoogspanningslijn onverkoopbaar is. ,,Zeker niet in de huidige markt”, zegt Van Santvoort. ,,Sommige mensen maakt het helemaal niks uit.”

 

Dat geldt zeker voor Jeroen de Bresser (22). Hij groeide op bij de hoogspanningslijn. ,,En ik heb nergens last van hoor”, grinnikt hij. ,,Ik zou hier best mijn kinderen op laten groeien.”

 

BRON: Eindhovens Dagblad 30-06-2018 Door Merlijn van Dijk

Wilt u meer weten over de actieve werkwijze van Hypodomus Makelaars? bezoek: http://www.hypodomus-eindhoven.nl